Hoe ontstaat een ei

Published On: 10 december 2024 | 2,1 min read | Categories: Algemeen Nieuws |

Een ei ontstaat in het lichaam van een kip door een complex en goed gecoördineerd biologisch proces. Dit proces vindt plaats in het voortplantingssysteem van de kip, ook wel de eierstok en eileider genoemd. Hier is een stap-voor-stap uitleg:

Het begint met de vorming van het eigeel

Het proces begint in de eierstok van de kip. De eierstok bevat honderden kleine follikels (eicellen), elk omgeven door voedingsstoffen. Een eicel rijpt en wordt omgeven door het dooiermateriaal, dat rijk is aan vetten en eiwitten. Dit eigeel wordt uiteindelijk losgelaten (ovulatie) en beweegt naar de eileider.

Toevoeging van het eiwit (Albumen)

Het eigeel komt in het bovenste deel van de eileider, de magnum genoemd. Hier wordt binnen 3 uur het eiwit (albumen) gevormd. Het eiwit dient als voedings- en beschermingslaag voor het eigeel en een eventuele embryo, mocht het ei bevrucht zijn.

Vorming van de vliezen

Het ei beweegt naar de isthmus, een smal gedeelte van de eileider. Hier worden binnen 1 uur de binnenste en buitenste vliezen van het ei gevormd. Deze membranen beschermen het ei tegen bacteriën en helpen de schaal vast te houden.

Vorming van de schaal

In het laatste deel van de eileider, de schaalklier of baarmoeder, wordt de schaal gevormd. De schaal bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat, dat door het bloed van de kip wordt aangevoerd. Dit proces duurt ongeveer 18-20 uur.

De schaal krijgt ook kleine poriën, waardoor zuurstof en vocht kunnen worden uitgewisseld. Soms krijgt het ei pigmenten die de schaal een specifieke kleur geven (wit, bruin, enz.), afhankelijk van het ras van de kip.

Leggen van het ei

Wanneer de schaal volledig is gevormd, beweegt het ei naar de cloaca, waar het wordt gelegd. Het gehele proces, van ovulatie tot leggen, duurt ongeveer 24 tot 26 uur.

Zodra het ei is gelegd, kan het proces opnieuw beginnen.

Bevrucht of Onbevrucht?

  • Onbevrucht ei: Bij legkippen zonder haan is het ei onbevrucht, wat betekent dat er geen embryo in zit.
  • Bevrucht ei: Als er een haan in de buurt is, kan het ei bevrucht zijn, en dit kan zich ontwikkelen tot een kuiken als het op de juiste temperatuur wordt uitgebroed.

Fun Fact

Kippen leggen eieren zonder dat een haan nodig is, omdat het leggen van eieren een natuurlijk proces is dat wordt gereguleerd door licht (daglengte). Daarom leggen ze in de zomer vaker eieren dan in de winter.

Wil je meer weten over eieren of kippen? Laat het weten! 🥚🐔

 

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer een bericht of aanbieding!

Wil je dit delen?

Lees ook één van de andere berichten